Bine ați venit pe site-ul Sandra Izbașa Online, site dedicat talentatei gimnaste Sandra Izbașa.
Sandra este campioană olimpică la sol, câștigând medalia de aur la Olimpiada de la Beijing în 2008 unde a reușit clasarea pe cea de-a treia treaptă a podiumului și cu echipa! A obținut de asemenea și primul loc în competițiile individuale din 2008: Arthur Gander Memorial și Nadia Comaneci Invitational.
În 2011, Sandra a devenit campioană europeană la sărituri și sol!
Navigând pe acest site poţi afla mai multe despre Sandra!

Sandra Izbașa Online acum și pe Facebook!

Octavian Bellu - Nu plecăm la Mondiale cu presiunea de a lua medalii
Larisa Iordache și Sandra Izbașa nu vor merge la Mondialele individuale de gimnastică artistică de la Anvers (30 septembrie - 6 octombrie) cu presiunea de a urca pe podium, după modul sinuos în care s-a derulat pregătirea, a declarat antrenorul coordonator Octavian Bellu într-un interviu pentru AGERPRES.


Diana Bulimar, accidentată chiar înaintea Naționalelor de la București, a fost înlocuită de Alina Ștefania Stănilă, care va avea prilejul să debuteze la Mondialele de senioare.[...]


AGERPRES: Cum se anunță concurența noastră la aceste Campionate Mondiale individuale?

Octavian Bellu: Nu este un Mondial la care să spunem că participă în masă vedetele de la Olimpiadă. Marea lor majoritate nu mai fac gimnastică după Olimpiadă, din motive diferite. Unele s-au lăsat datorită succesului, fie datorită insuccesului. Unele au contracte foarte spectaculoase, cum este Gabrielle Douglas, care pregătește și un film, și așa mai departe. Se discută de milioane de dolari. La noi, cele care nu au prins Olimpiada și au simțit din cauza asta o dezamăgire s-au lăsat, s-au îndreptat către facultate. Singura care a mai rezistat în lotul nostru, nu știu dacă pot să-i zic lot, la numărul acesta de fete pe care-l ducem la Mondiale, este Sandra Izbașa.


AGERPRES: În varianta cea mai optimistă am putea lua chiar 4 medalii la Anvers, iar în cea negativă să nu urcăm pe podium. Care e varianta realistă?

Octavian Bellu: E o discuție fără perspectivă, pentru că nu poți să știi ce se întâmplă. La ultimele campionate mondiale individuale noi am luat câte o medalie de bronz, atât am fost capabili. E cu totul altceva un Mondial individual, aici e locul să se manifeste sportive foarte bune individuale, care nu au avut echipă la olimpiadă, nu au avut șansa să fie selecționate pentru acel număr redus de gimnaste care sunt acceptate la JO. Nu mai miră pe nimeni, de mulți ani, că vine o gimnastă din Columbia, din Vietnam, țări care din cauza sistemului sau a altor motive nu pot face o echipă să se prezinte la CM sau JO. Sunt gimnaste foarte bune, în general, pe un aparat, și în general săriturile sunt cele mai deschise aparițiilor exotice. Majoritatea, cei care au de unde să trimită alte fete decât cele de la Olimpiadă, fac o cu totul altă echipă. În echipa SUA nu mai sunt Douglas și Alexandra Raisman. Ca o notă îngrijorătoare și am citit și eu pe internet că un mare număr de gimnaste s-au accidentat înainte de acest CM. Vorbim de Ksenia Afanasieva sau Viktoria Komova, de Raisman, e o listă întreagă de gimnaste și gimnaști. Nu știu dacă de vină e sistemul și codul ăsta care te împinge la lucruri foarte grele ca să faci o notă de plecare foarte bună, dar care are ca și consecințe acest val de accidentări, care iată nu ne-a ocolit și pe noi.[...]


AGERPRES: Sandra Izbașa cum a mers în pregătiri, cum anticipați evoluția ei?

Octavian Bellu: Ea va face un singur aparat, și-a ales și a dorit să facă solul. A avut probleme și la o încheietură, dar la 23-24 de ani totuși opțiunea sportivului este prioritară pentru că este matură, a trecut prin două olimpiade, la care a luat medalii de aur. Probabil nu s-a mai simțit capabilă să se prezinte la același nivel și la sărituri, pentru că astea erau cele două aparate ale ei. Nu-și face iluzii la acest Mondial, ea vrea să facă performanță, și este un exemplu pentru celelalte, dar ce va fi acolo nu știm. Este pregătită la nivelul la care s-a putut pregăti până în momentul de față, pentru că a avut licență, masterat, tot felul de momente care i-au întrerupt pe perioadă mai lungă sau mai scurtă pregătirea, dar important este că este sănătoasă și va fi una dintre veteranele, mi-e și greu să spun așa, acestui campionat de la Anvers. Fără să o luăm în calcul pe Oksana Șușovitina, care se apropie de 40 ani și va reprezenta Uzbekistanul de data asta.


AGERPRES: Ce obiective v-ați fixat pentru competiția din Belgia?

Octavian Bellu: Nu avem. Pentru că am mai spus-o, campionatele astea individuale nu dau, nu-mi dau mie, o perspectivă primară în ceea ce se va întâmpla sau ceea ce gândești că se va întâmpla la anul, peste 2 sau 3 ani. Așa am gândit tot timpul și nu știu dacă am gândit bine sau rău, pentru mine gimnastica s-a numărat în olimpiade. Mondialele sunt niște etape: de calificare, de luare de contact cu nivelul actual și adaptarea la codul de punctaj, dacă mă refer la Stănilă. Pentru Larisa și Sandra e un moment în care își probează potențialul, mă refer la Larisa, pentru că Sandra a și declarat că după acest Mondial va hotărî ce va face mai departe. Are și ea o groază de lucruri de rezolvat în viața asta normală, nu în cea de performanță. Nu plecăm nici cu presiunea de a lua medalii. Să vedem ce se poate face, pentru că pregătirea a fost total atipică la Larisa. Eu sunt mulțumit că ajunge la Campionatele Mondiale și că dovedește că se află în creștere de potențial, dar nu pot să-i pun acum pe umeri presiunea aceasta că 'ești speranța noastră la medalii'. Sau aceeași presiune s-o pun pe Sandra. Nu, este doar o etapă pe care trebuie s-o parcurgem.


AGERPRES: Cum anticipați pregătirea pentru viitoarele Jocuri Olimpice, cele de la Rio de Janeiro, cu fondul actual de gimnaste?

Octavian Bellu: Trebuie să facem o analiză amănunțită și de detaliu, văzând și ce fac ceilalți, la cel nivel se află gimnastica mondială, unde ne plasăm noi. Că altfel, amețiți sau bucurați de rezultate conjuncturale, s-ar putea să nu vezi că ai fete foarte puține pentru JO, că la gimnastică rata de pierdere este foarte mare și te trezești, cum ne-am obișnuit de fiecare dată, că selecționăm fie 6 din 6 pentru olimpiadă, sau 6 din 7. Iar alții selecționează din 50, din 70, din 170. Dar faptul că la olimpiadă de 10 ediții suntem pe podium, pe 1, 2 sau 3, pentru că nu am făcut o statistică, dar se pare că România și din acest punct de vedere este lider mondial. Alții au fost și nu au mai fost. Din punct de vedere al JO, de 10 ediții suntem pe podium, ceea ce este cu totul excepțional și extraordinar, la ceea ce știm că se întâmplă în România, la condițiile pe care le avem, nu neapărat de infrastructură. Condiții legate de o zonă poate mai importantă decât antrenamentul în sine, refacerea după efort. Noi nu avem niciun fel, nu mai spun de refacerea după o accidentare sau susținerea efortului ș.a.m.d. Sunt lucruri cunoscute și nu mă mai lamentez, de mult nu mai fac lucrul acesta. Pentru că oricât aș presa, tot nu se rezolvă nimic. Să sperăm că pentru generația următoare de gimnaste se vor găsi soluții aici în interior. Pentru că nu ne împiedică nimeni să trimitem niște tineri să se specializeze în medicină sportivă. Am ajuns la mâna unui kinoterapeut sau osteopat turc. Este o lipsă generală, se plânge și Lipă la canotaj că nu are doctor sau kinoterapeut. În final, oricât ne-am învârti, ne-am facem planuri și iluzii, ajungem tot la bani. Nu vine nimeni să stea în regim de cantonament cu 24 de ore din 24 cu preocupare pentru sportiv la Izvorani, pentru 1.500 lei. Dacă nu găsim soluția asta vom fi în continuare fie la mâna altora, fie vom cheltui poate sume mai mari. Am făcut și un calcul, umblând pe la diferite clinici private la care neavând asigurare te duci și te costă zeci de mii de euro o intervenție sau mii de euro o infiltrație. În continuare, ne vom descurca cu paleative, cu improvizații, cu sistemul nostru pompieristic specific, hai ca acum să găsim soluția repede, de parcă nu puteam s-o gândim cu un an înainte sau cu doi ani.


AGERPRES: S-a rezolvat problema cu acele infiltrații de la Sala Izvorani. Ce se mai întâmplă cu proiectul sălii de la Dinamo?

Octavian Bellu: La sala Izvorani condițiile sunt sunt bune, s-a rezolvat cu tavanul. Sala care se va face în Parcul Dinamo este în faza hârtiilor, aprobărilor etc. Compania Națională de Investiții pare că dorește să înceapă, dar trebuie rezolvate problemele să spunem administrative, cine va prelua sala. Pentru clubul Dinamo, dar nu numai, pentru gimnastica din România, o sală în București, la care să ai acces la toate spitalele, la toate bazele de refacere, la cei mai mari specialiști de ortopedie, ar fi foarte bine, când va fi făcută, când va fi terminată. Dar când va începe, că acum vine iarna? Am fost și la primul ministru, banii există, trebuie rezolvată problema administrativă și începută lucrarea, pentru că dacă se termină anul se termină și banii. La noi nu avem încă educația asta a bugetelor multianuale. S-a terminat anul, se duc banii.


Citiți întregul interviu pe Agerpres
Postat în 26 septembrie 2013
Nume:
E-mail: (optional)
Zâmbet: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

Control de Spam: Pentru a confirma că nu eşti un spammer, scrie "hello" în secţiunea de mai jos (fără ghilimele).

Content Management Powered by UTF-8 CuteNewsConditii de Utilizare / Webmaster: Monagym / Gazduit de catre: Hermon.net